Forfølgelse af bahá’íerne i Iran

Siden Den Islamiske Republik blev oprettet i 1979, har bahá’í samfundet i Iran stået overfor vedvarende og systematisk forfølgelse. Nedenfor giver vi et kort rids af situationen.

I de tidlige 1980’ere blev mere end 200 bahá’íer dræbt, hundredvis blev fængslet og tusinder blev frataget job og uddannelse. Den 21. august 1980 blev alle ni medlemmer af det Nationale Åndelige Råd for bahá’íerne i Iran bortført og forsvandt sporløst. Kort efter blev Det Nationale Åndelige Råd for bahá’íerne i Iran rekonstrueret. Otte af dets ni medlemmer blev henrettet den 27. december 1981. En række medlemmer af Lokale Åndelige Råd blev også arresteret i 1980 før internationale nødråb tvang regeringen til at bremse henrettelsen af bahá’íer.

I 1983 forbød den iranske regering alle formelle bahá’í institutioner og bahá’í samfundet i Iran reagerede ved at opløse dets Nationale Åndelige Råd, samt omkring 400 lokale råd. Bahá’íer over hele Iran indstillede også næsten alle deres normale organisatoriske aktiviteter.

I 1991 blev der udsendt et memorandum, udarbejdet på opfordring af lederen af Den Islamiske Republik Iran, Ayatollah Ali Khamenei. Det befalede at Irans bahá’íer skulle behandles på en sådan måde at deres fremskridt og udvikling blev blokeret. Dette var det første afgørende bevis på at forfølgelserne af bahá’ierne var systematisk og blev centralt styret af regeringen, og der er ikke noget der tyder på at det ikke stadig er gældende.

Den uformelle koordinationsgruppe på nationalt niveau, kendt som ”Vennerne”, blev etableret med regeringens vidende for at hjælpe med at håndtere behovene hos Irans 300.000 medlemmer af bahá’í samfundet. Et medlemsantal, der gør det til Irans største religiøse minoritet. Koordinationsgruppens syv medlemmer blev arresteret i 2008 og sidder stadigvæk fængslet.

Forfølgelserne fortsætter i dag. Bahá’íer fængsles på baggrund af falske anklager, regeringen nægter bahá’í unge adgang til uddannelse og forsøger at lukke bahá’í samfundets egne initiativer for at uddanne sine unge. Bahá’íer bliver frataget deres job, og bahá’íernes begravelsespladser og hellige steder ødelægges.